

Student role:

As a Nature Detective, I will **observe** the external features and **group** the plants and animals of Toohey Forest to discover the identity of the missing creature.

Time	Activity
9.30 - 9.45 (15 mins)	Introduction to staff, program and facilities
9.45 - 10.00 (15 mins)	Teacher in role: Meet Detective Search-a-lot
10.00 - 10.15 (15 mins)	Animal Introductions: Students take on their animal role
10.15 - 11.00 (45 mins)	FIRST BREAK (15 minutes eating and 30 minutes EcoCentre exploration)
11.00 - 12.00 (1 hour)	Sensory forest adventure: Bushwalk through Toohey Forest to find the clues to the mystery animal
12.00 - 12.20 (20 mins)	Animal features: Touching different animal coverings (scales, feathers, fur, shell, skin) Grouping animals based on outside coverings (mural area)
12.20 - 12.50 (30 mins)	SECOND BREAK (15 minutes eating and 15 minutes EcoCentre exploration)
12.50 - 1.15 (25 mins)	Sand Stories Sand pit fun with stamps and Indigenous symbols
1.15 - 1.40 (25 mins)	Story: The Coloured Echidna Art: Making a headband
1.40 - 1.50 (10 mins)	Teacher in role: Explain to 'Detective Search-a-lot' the mystery animal and describe its features
1.50 - 2.20 (30 mins)	Wildlife encounter: Experience live animals, discuss their specific observable external features and how they are grouped (e.g. insect, reptile, amphibian)
2.20 - 2.30 (10 mins)	Farewell and depart

Students will need:

- covered footwear
- sun safe clothing and hat
- long pants recommended
- sunscreen and insect repellent already applied
- water bottle
- morning tea and lunch

Litter free lunch

We encourage students and staff to pack a litter free lunch that contains no throwaway packaging. Everything in it can be reused, composted or recycled. Food should be in reusable containers rather than disposable plastic wrap and drinks in refillable bottles. Pre-packaged food is discouraged.

